Pečurke ili „šumsko meso“ su fantastičan dar prirode.

Zbog karakterističnog ukusa pečurke su već hiljadama godina omiljene na trpezama mnogih naroda, a od njih se prave izuzetno ukusna jela.

Hranljiva vrednost pečurki je velika, izrazito su bogate proteinima, vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom, kao i čitavim kompleksom vitamina D.

Osim toga što su veoma ukusne i adekvatna su zamena za meso, pečurke su zdrave jer imaju jako mali procenat holesterola i kalorija.

VRGANJ

Vrganj (Boletus edulis) je poznat i kao „kralj pečurki“ i jedna je od najkvalitetnijih i vrlo ukusnih pečurki našeg podneblja. Ukus vrganja podseća na orahe, a miris je specifičan i po njemu ga nazivamo „vrganjski“. U kulinarstvu se koristi celo telo vrganja koje je kod mladih primeraka tvrdo i jedro. Vrganj je pogodan za pripremu čorbi i raznih vrsta jela i sosova. Gotovo da nema sosa u koji se ne bi uklopio vrganj, bilo da se priprema za mesna ili riblja jela kao i testenine.

.

U PONUDI:

 • Duboko zamrznut sečen na listove
 • Duboko zamrznut – kape
 • Duboko zamrznut sitni – celi (pikolo)
 • Duboko zamrznut sečen na kockice
 • Suvi I klasa
 • Suvi II klasa

LISIČARKA

Lisičarka (Cantharellus cibarius) je delikatesna pečurka, može se konzumirati i u sasvim sirovom stanju. Meso Lisičarke je čvrsto, belo, miriše najčešće na kajsije, ali i na biber. Lisičrka poseduje izuzetna lekovita svojstva, zbog kojih se sve više ceni. Lisičarka je bogata vitaminima A, B, C i D2. Lisičarka nije previše ljuta, pogodna je za marinade, gulaše, čorbe, odlično se kombinuje sa jajima. Lisičarka je odlična i sirova kao salata uz dodatak malo soli i maslinovog ulja.

.

U PONUDI:

 • Duboko zamrznuta – cela
 • Suva I klasa

JAJČARA

JajčaraJajčara (Amanita caesarea) je najlepša i jedna od najukusnijih i najlakše svarljivih vrsta pečuraka koja, sa pravom, nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko – carska. Jajčara je poznata i kao knjeginja, gospa, rujnica… Zabeleženo je da je jajčara bila poznata i u starom Rimu gde je bila veoma cenjena.

Jajčara se priprema na sve poznate načine, a može se jesti čak i sirova kao salata, sa uljem, limunovim sokom i solju.

.

U PONUDI:

 • Duboko zamrznuta – cela

SMRČAK

SmrčakSmrčak (Morchella) je jedna od najboljih pečurki uopšte i jedna od najomiljenijih pečurki kod svih naroda. Celo telo smrčka je šuplje, meso bledo, gradje kao od voska, ali je čvrsto kao hrskavičavo. Smrčak se može pripremati na razne načine kao i druge pečurke. Budući da je smrčak iznutra šupalj može se i puniti. Smrčak je jedinstvenog mirisa koji je umnogostručen kada je suv i tada je najcjenjeniji kao dodatak sosovima, čorbama i svim čudima gastronomije što jelima daje još intenzivniju aromu.

.

U PONUDI:

 • Duboko zamrznut – celi
 • Suvi I klasa

CRNA TRUBA

Crna trubaCrna truba (Craterellus cornucopioides) je jedna od najboljih pečurki, izvanrednog ukusa i arome. Crna truba je velika poslastica, a pogotovu je dobra kad se osuši, samelje i upotrebljava u prahu kao začin za čorbe, sosove, pečeno meso i drugo. Suvu crnu trubu pre upotrebe, treba potopiti u mlakoj vodi (ili mleku). Crna truba se može pripremati kao i svake druge pečurke. Crna truba je najbolja u sosu uz testenine.

.

U PONUDI:

 • Suva I klasa

TARTUFI

Tartuf beli

Tartuf crniTartufi (Tuber aestivum – Crni tartuf; Tuber melanosporum – Beli tartuf) je neugledan, boje zemlje, sličan krompiru.Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Tartuf je pored izuzetnog mirisa i ukusa, čuven i po svojim lekovitim svojstvima. Tartuf važi za veoma jak afrodizijak. Tartuf vole kraljevi, evropske aristokrate, džet-set, skorojevići… Tartuf su voleli i Egipćani, Grci, Rimljani, pominje ga Plutarh, Ciceron ga naziva sinom zemlje, a Plinije čudom prirode.
Kad je u pitanju kulinarstvo, uvaženi gastronomi širom sveta još uvek se ne mogu složiti da li je tartuf namirnica ili začin.       U svakom slučaju većina njih tvrdi da ko jednom oseti ovaj karakterističan miris i ukus, vraća mu se ceo život.